Obec Proboštov

Obec Proboštov

Dobrý den. Jsem Probošt Antonín. Vítám vás v krásné obci Proboštov, jíž jsem před dávnými lety dal jméno. Dodnes nad Proboštovem držím ochrannou ruku a sloužím jako dobrý duch a maskot obce. Věřím, že se vám u nás bude opravdu líbit. _____________________________ Dominantou centra obce je budova Obecního úřadu Proboštov, která byla postavena v roce 2001.

Probošta

Mýval se objevil v Proboštově. Není nebezpečný, ale nepokoušejte se ho sami odchytit

myval severni chomutov, autor: Pokrušnohorský zoopark Chomutov

Není to legrace, opravdu se nám v Proboštově objevil mýval severní.

Usadil se v koruně stromu na zahradě rodinného domu v ulici kpt. Jaroše na rohu s ulicemi Na Vršku a Zemská. Pokus o odchyt se strážníkům ve spolupráci s hasiči a technickými pracovníky obce nepovedl i přes využití plošiny a odchytových prostředků, které strážníci používají na větší plemena psů. Po konzultaci vedení obce s hlavním zoologem Podkrušnohorského zooparku Chomutov Miroslavem Brtnickým je jasné, že k dalšímu případnému odchytu bude nutné využít střední typ sklopce, jaké se používají na odchyt jezevců nebo lišek. 

Pokud byste mývala (ilustrační foto pochází z Podkrušnohorského zooparku Chomutov) viděli, volejte ihned strážníky Obecní policie na telefonech 720 201 187 nebo 725 062 699. Byť se nejedná o agresivní ale spíše velmi plaché zvíře, v žádném případě se nepokoušejte o odchyt. Mýval v úzkých vás může pokousat nebo podrápat. Stejně tak mývala nekrmte.

Mýval severní (Procyon lotor), lidově také medvídek mýval, je středně velký savec obývající původně Severní Ameriku. Člověkem byl však zavlečen i do jiných částí světa (invazní druh), například také do Evropy. Poměrně hojně ho chovají soukromí chovatelé, je tedy možné, že také náš mýválek utekl ze soukromého chovu. Skupinky i jednotlivci mývalů severních žijí běžně i v našich lesích a to i v Krušných horách. Jedná se rovněž o potomky uniklých zvířat.

Jeho přirozeným biotopem jsou listnaté a smíšené lesy, ale díky své přizpůsobivosti dnes zcela běžně obývá například v Kanadě i města. Mýval často vyhledává skrýše v podobě nory nebo v zastavěné oblasti komíny. Obzvlášť v komíně se stává problémovým domácím mazlíčkem, kde si dělá pelech a utváří si velice rozmanitý příbytek. S velikostí 41 – 72 cm a hmotností mezi 3,6 – 9 kg je mýval největším zástupcem čeledi medvídkovití. Celý je porostlý hustou, šedou srstí, mezi jeho charakteristické znaky patří výrazná černá obličejová maska a tmavě pruhovaný ocas. Patří mezi všežravce a obvykle je aktivní v noci.

Mýval v Proboštově

Pokus o odchyt mývala severního v ulici kpt. Jaroše se nezdařil.
myval severni chomutov, autor: Pokrušnohorský zoopark Chomutov

myval severni chomutov

Mýval severní v Podkrušnohorském zooparku Chomutov.
 
Mýval v Proboštově

Mýval v Proboštově

 
Mýval v Proboštově

Mýval v Proboštově

 
Mýval v Proboštově

Mýval v Proboštově

 
Mýval v Proboštově

Mýval v Proboštově

 
Mýval v Proboštově

Mýval v Proboštově

 
Mýval v Proboštově

Mýval v Proboštově

 
 
Vytvořeno 24.10.2019 7:54:26 | přečteno 233x | roman.nesetril
 
load